מרכיבים בתוויות מזון מפורטים בסדר יורד לפי משקל, כולל תוספת מים.
אז המרכיב הראשון המופיע ברשימה נמצא בכמות הגדולה ביותר במשקל. המרכיב האחרון הרשום קיים בכמות הנמוכה ביותר לפי משקל.
אל תתנו לטענות בחזית להטעות אתכם!
אחד הטיפים הטובים ביותר עשוי להיות להתעלם לחלוטין מהשם מתיאור בחזית האריזה.
תוויות קדמיות מנסות לפתות אותנו לרכוש מוצרים באמצעות טענות בריאותיות שלא בהכרח יש להן ביסוס כשבודקים את הרכיבים.
דוגמאות כוללות דגני בוקר רבים עתירי סוכר. למרות מה שהתווית עשויה לרמוז, מוצרים אלה אינם בהכרח בריאים.
כלל אצבע טוב הוא לסרוק את שלושת המרכיבים הראשונים, מכיוון שהם מהווים את החלק הגדול ביותר ממה שאתה אוכל.
אם המרכיבים הראשונים כוללים דגנים מזוקקים, סוג של סוכר או שמנים מוקשים, אפשר להניח שהמוצר אינו בריא.
במקום זאת, נסו לבחור פריטים עם מזונות מלאים הרשומים כשלושת המרכיבים הראשונים.
תוויות תזונה מציינות כמה קלוריות וחומרים מזינים יש בכמות סטנדרטית של המוצר – לעתים קרובות רשום כמה למנה בודדת.
עם זאת, גדלים של מנה בודדת הם לרוב קטנים בהרבה ממה שאנשים צורכים בארוחה אחת.
הכי טוב להסתכל על הכמות ל-100 גרם.
להלן כמה מהטענות הנפוצות ביותר – ומה משמעותן:
קל- מוצרים קלים מעובדים להפחתת קלוריות או שומן. לחלק מהמוצרים פשוט הוסיפו מים. כדאי לבדוק היטב כדי לראות אם משהו נוסף במקום – כמו סוכר.
תערובת דגנים – זה נשמע בריא מאוד אבל רק אומר שמוצר מכיל יותר מסוג אחד של דגן. ככל הנראה מדובר בדגנים מזוקקים – אלא אם כן המוצר מסומן כדגנים מלאים.
טִבעִי- זה לא אומר בהכרח שהמוצר דומה למשהו טבעי. זה פשוט מעיד שבשלב מסוים היצרן עבד עם מקור טבעי כמו תפוחים או אורז.
אורגני- תווית זו אומרת מעט מאוד אם מוצר בריא. לדוגמה, סוכר אורגני הוא עדיין סוכר.
ללא סוכר- חלק מהמוצרים עשירים בסוכר באופן טבעי. העובדה שאין להם תוספת סוכר לא אומרת שהם בריאים. ייתכן שנוספו גם תחליפי סוכר לא בריאים.
דל קלוריות- מוצרים דלי קלוריות צריכים להכיל שליש פחות קלוריות מהמוצר המקורי של אותו המותג. עם זאת, גרסה דלת הקלוריות של מותג אחד עשויה להכיל קלוריות דומות למקור של מותג אחר.
דל שומן- תווית זו אומרת בדרך כלל שהשומן הופחת במחיר של הוספת עוד סוכר. כדאי להיזהר מאוד ולקרא את רשימת הרכיבים.

דלות פחמימות- לאחרונה, דיאטות דלות פחמימות נקשרו לשיפור הבריאות. ובכל זאת, מזונות מעובדים המסומנים דלי פחמימות הם בדרך כלל עדיין מזונות מעובדים, בדומה למזונות מעובדים דלי שומן.
עשוי מדגנים מלאים- המוצר עשוי להכיל מעט מאוד דגנים מלאים. כדאי לבדוק את רשימת הרכיבים – אם דגנים מלאים אינם בשלושת המרכיבים הראשונים, סביר להניח שהכמות זניחה.
מחוזק או מועשר- המשמעות היא שנוספו כמה רכיבים תזונתיים למוצר. לדוגמה, ויטמין D מתווסף לעתים קרובות לחלב. עם זאת, רק בגלל שמשהו מחוזק לא הופך אותו לבריא.
ללא גלוטן- ללא גלוטן לא אומר בריא. המוצר פשוט אינו מכיל חיטה, כוסמין, שיפון או שעורה. מזונות רבים ללא גלוטן מעובדים מאוד ועמוסים בשומנים וסוכר לא בריאים.
בטעם פירות- למזונות מעובדים רבים יש שם המתייחס לטעם טבעי, כגון יוגורט תות. עם זאת, ייתכן שהמוצר לא יכיל פרי – רק כימיקלים שנועדו לטעום כמו פרי.
אפס שומן טראנס- ביטוי זה אומר "פחות מ-0.5 גרם שומן טראנס למנה". לפיכך, אם גודלי המנה האישית קטנים באופן מטעה, המוצר עדיין עשוי להכיל שומן טראנס.
למרות מילות האזהרה הללו, הרבה מזונות בריאים באמת הם אורגניים, דגנים מלאים או טבעיים. ובכל זאת, רק בגלל שתווית טוענת טענות מסוימות, זה לא מבטיח שהיא בריאה.
כדי להימנע מצריכת סוכר רבה בטעות, היזהרו מהשמות הבאים של סוכר ברשימות המרכיבים:
סוגי סוכר: סוכר סלק, סוכר חום, סוכר קנים, סוכר דק, סוכר קוקוס, סוכר תמרים, סוכר זהוב, סוכר גולמי אורגני, מיץ קנים באידוי וסוכר קונדיטור.
סוגי סירופ: סירופ חרובים, סירופ זהוב, סירופ תירס עתיר פרוקטוז, דבש, נקטר אגבה, סירופ מאלט, סירופ מייפל, סירופ שיבולת שועל, סירופ סובין אורז וסירופ אורז.
סוכרים נוספים: לתת שעורה, מולסה, גבישי מיץ קנים, לקטוז, ממתיק תירס, פרוקטוז גבישי, דקסטרן, אבקת לתת, אתיל מלטול, פרוקטוז, רכז מיץ פירות, גלקטוז, גלוקוז, דו סוכרים, מלטודקסטרין ומלטוז.
קיימים שמות רבים נוספים לסוכר, אך אלו הנפוצים ביותר.
יש לשים לב בנוסף לתוספות המסומנות בשם עם אות E ואז מספר מסוים.
ישנם סוגים של "מספרי E"
ובהתבסס על מקורם, ניתן לחלק את התוספים לשלוש קטגוריות בסיסיות:
טבעי – חומרים נוספים ממקורות טבעיים שנוצרו ללא כל תהליך כימי
סינתטי – חומרים אלו אינם מופיעים בטבע, ולכן הם צריכים להיעשות במעבדות
מזוהה עם טבעי – הם מיוצרים באופן מלאכותי, אך הרכבם זהה לתוספים הטבעיים
ניתן לחלק חומרים טבעיים לקטגוריות בודדות על סמך תפקידיהם כדלקמן:
E100 – E199 (תוספי צבע)
E200 – E299 (חומרים משמרים)
E300 – E399 (נוגדי חמצון, מווסת חומציות)
E400 – E499 (מעבים, מייצבים, מתחלבים)
E500 – E599 (ווסת חומציות)
E600 – E699 (משפרי טעם)
E900 – E999 (ממתיקים נוספים)
E1000 – E1599 (תוספים נוספים)
כדאי לדעת אילו הם מספרי E מסוכנים עבורינו ולילדינו. שאותם מוסיפים למאכלים רבים ויש בהם סכנה לתפקוד מידי ולטווח ארוך, יש בעיקר להזהר מצריכה לאורך זמן מהם.
כדי לשמוע עוד טיפים ועוד על השיטה שלי
אפשר להכנס להדרכה בנושא אורח חיים בריא וירידה במשקל
ואשמח לעזור גם לך
בלחיצה כאן https://bit.ly/3YWGne2